Karsıyım Ben Yha'ya

21.yüzyıla girdiğimiz şu günlerde elimizdeki değerlerin en önemlilerinden biri olan Türkçe nin nasıl çürüdüğünü hepimiz görüyoruz.Görüyoruz ama bunun için bir şey yapıyor muyuz? Hayır.

Mustafa Kemal Atatürk ün 1 Kasım 1928 yılında Arapça yı kaldırıp yerine Latin harflerinden oluşan Türk Alfabesini getirdiğini biliyoruz.Bu devrim Türkiye nin gelişmesi ve dünyaya ayak uydurması adına yapılmış en büyük hareketlerden biridir.Burada düzeltmemiz gereken bir şey vardır.O da "alfabe" kelimesinin bile nasıl dilimizde yer bulduğudur.Alfabe alfa ve beta ile başlayan lisanı temsil eder.Bizim kullanmamız gereken ise "abece" dir.Çünkü bizim dilimiz a,b ve c harfleri ile başlıyor.

Günümüzde artık Türkçe öylesine yozlaşmış ki artık insanlar aralarında konuşurken "ok" "yes" gibi kavramları kendi dillerinde sanmaya başlamışlar.Bir ulusu kontrol altına almanın veya yok etmenin silah kuvveti hariç en etkili yolu kültürünü bozmaktır.Oktay Sinanoğlu bir kitabında batı uluslarının Türkiye deki oyunları arasında en önemlisinin Türkçe ye saldırı olduğunu belirtmiştir.Bu görüş kanımca yüzde yüz doğrudur.

Öyle bir hale geldik ki insanımız artık yabancı dille anlaşmayı övünç sanıyor.İnsanlar kurdukları cümlelerde bazen tamamen İngilizce kelimelerle bazen de Türkçe kelimeler arasına İngilizce serpiştirerek konuşmayı tercih ediyorlar.Bu durumdan da hiç rahatsız olmamaları nasıl bir durumda olduğumuzu gözler önüne seriyor.

Dilimizin kurallarını hiçe sayan konuşma tarzları sergileyen insanların yeri geldiğinde büyük milliyetçi oldukları gözlerden kaçmayan trajikomik bir durum.Kendileri ile çelişkiye düşen ama bunu onlara söylemedikçe asla farkına varamayan insanlar var. Türkçe yi basit ve sıradan bir dil gibi yorumlayan bu kişilerin kendilerini Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak nitelemeleri açıkçası üzücü bir durum.

Türkiye Cumhuriyeti nin resmi dili Türkçe dir ve bu ülkede yaşayan insanların da kendi dillerini özenle korumaları gereklidir.Eminim ki bir çoğu anayasada yer alan bu maddenin kaldırılmasından rahatsız duymayacaklardır.Böyle düşünmemin sebebi ise Türkçe yi kullanış biçimlerinden başka bir şey değildir.

Türkçe kullanımında yapılan hataların en başlıcaları bağlaçların yanlış kullanımıdır."de" "ki" bağlaç ve ekleri bilhassa en yanlış kullanılanlardır.Bir diğer olumsuzluk da İngilizce kelimeleri cümlelerinin arasına serpiştirmektir."yes geliyorum" veya "ok" gibi artık kendi dilimizde bir kelime olduklarına bile inanmak üzere olduğumuz bu tür kullanımlarla sıkça karşılaşmaktayız.Bir diğer karşılaştığımız şey de kelimeleri değiştirerek kullanımdır.Sonu z ile biten kelimeleri s ile kullanmak,ı veya i harfleri yerine 1 sayısını koymak,v yerine w kullanmak gibi.

Bu tür kullanımlarda kişinin savunması ise kurduğu cümle kadar komik ve düşündürücüdür:

"Öyle alıştım"

Aslında bu konu hakkında konuşacak pek çok şey vardır fakat konunun aslı "Türkçe nin yok oluyor olmasıdır".Atatürk ün "Ne mutlu Türküm diyene" sözü eksik biliniyor.Doğrusu "Türk demek Türkçe demektir ne mutlu Türküm diyene" dir.

hepimiz kişisel olarak dikkat edersek başarırız.....

Facebook'daki Yorumlar ( walls)

Ahmet Karaali
yaa bu emocular varya mahvetti türkçeyi nasıl türkçe konuşuyolar nasıl anlaşıyolar hayret ediyorum.
Türkçe bilmezler, kendi aralarında kullandıkları tuhaf bir dil vardır.
-hihi süfe nahn her bh süfe e ama o arkdaki çnta pempe pempe zrtmış hi
bu nasıl bir türkçedir hayret etmemek mümkün değil yine 'yha' lafı bi nebze...

Eyüp Cava

BENDE BİRAZ ÖRNEK SUNAYIM ..

bilyoss bee anladık--yaşıyoo musun sen cocum--yafruu ama napalım
SEWMİIOSUN-baq seenn oalr mı ole sheey be datlumm yapmaa bole seler bnde üsülcem simdi ama :((( ben SENİ SEVİYOOOOMM :))))) oqe oldumu :p--yhaaa offff--saol jnm--thnxxx ama bole bn soleyinje seni zorlamısh gibi oldum kusra baqma :((((
nesse saol yinede mujaxx paii :)---

SHARE DEYİP PROFİLLERİMİZE DE GÖNDERELİM BU GRUBU..

İsmail Şişdağ

Bence çok iyi ve anlamlı bir grup.

Tuba Dasdemir

efet , yha, bhen gibi keLimeler kullanan insanlarla genelde konuşmamayı tercih ediyorum çünkü çok sinir oluyorum....

Hasan Unlueser

türkçeyi iyice katlettiler ya.

bazı arkadaslarda g yerıne q kullanıyo neymıs daha cıx:D cıx ın turkce sı ne bılemıyorum:D annamını blıyorum COHK sukur:D + z yerıne de s kllanıolar YHA kanser edıolar adamı:D yakında unıverstılerde yabancı dıl dıye bu turkceyıde okuturlarsa sasmamak lazım:D

Erhan Mutlu

Gerçekten Türk Gençligi Bu Konuda Cok Yanlış Davranıyor.
YAbancı Özentiliginden Kurtulmalı ve Güzel Türkçemizi Katletmemeliyiz!!!

Özdemir Küçükali

tebrik ederim sizi... çokkk güzel bi grup sonuna kadar destekliyorum...

Barış Yerli

Bu tarz konuşan erkek-kadın ne olursa olsun hepsini Taksim'de sallandırmak gerek.Özenti insanlar.

Sezgin Berk Edincik

yhaa diyen "ERKEKLERIN" alayında bazı seyler aramak lazım ..

Tolga Durmaz

arkadaşlar iyi düşünmüşünüz teşekkür ederiz ...

Damla Akar

Bunlar hep kitap okumamanın verdiği zararlar..
13-16 yaş arası kişiler genelde kitap okumak yerine chat yapmak ya da dizi izlemek gibi şeylere başvuruyorlar.
Bu yüzden de ne türkçeyi nasıl kullanmaları gerektiğini ne de sahip çıkılması gerektiğini öğrenebiliyorlar.
Çok denedim.
Üstlerine gittim.
Ama anlayamıyorlar. Çünkü nato kafa nato mermer.
Umarım çok geç olmadan anlarlar..

Osman Yoluç

Türkçemizi korumak ve kullanmak konusunda en büyük iş basın yayın araçlarına düşüyor.Ama basınımız da her şeyimiz gibi yabancıların elinde...Böyle bir ortamda güzel bir bilgi paylaşım alanı oluşturan herkese çok teşekkür ediyorum...Demek ki hala bi umut var...Demekk ki hala bizim gibi düşünen birileri var...

Ekrem Faris Orhan

İğreniyorum türkçe'mizin içine eden gerizekalılardan.Hepsi özenti,hepsi kültürsüz,cahil insanlar işte.Daha ne diyeyim ki..!

Şemsi Şek

İşte bu konudaki duygularımı tamamıyla yansıtan bir grup.Kuruculara duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum.

Msndede,Facebook'tada Türkçe yazıyorum ve 2 kelime az yazacam diyede Türkçe'mi katletmiyorum

Mehmet Demirli

yahu ben böyle bi rezillik görmedim serefsiz herifler yılların haber spikerine ancer man diolar ve bunun gibi yüzlerce rezillik bunlar kesinlikle türk falan değil devşirme brüksel lahanaları bunlar bunlar....

Büşra Demirkaya

ingilizceyi öğrenmek, kullanmak dilimizi yozlaştırmaz! ikinci bir dili öğrenmek, dilinizi kullanma kabiliyetinizi yükseltir... fakat bunun bilincinde olmayan insanlar dil öğrenmeyi bi kaç kelime ezberleyip alakalı-alakasız heryerde kullanmak, kendi dilini başka dillere benzetmektir sanıyorlar... asıl traji komik olan budur!!

BoraYıldırım

Z yerine S,
V yerine F ve W,
K yerine Q,
her kelimenin arasına bir H,
gereksiz X kullanımı... ve daha sayamayacağım bir sürü şey... artık şu işe bir DUR demek gerek miyor mu?
ya da onların da anlayacağı dille:
"qullanmain kardeshim bööle harflei, sıchmain trkchenin icine yaff!!!!"

BEnce grubun temel amacını kısaca acıklamıs bu sözcükler yazan arkadaşımı tebrik ediyorum:)

Bu arada Böle Cool Takılmak gibi anlam için böle saçma sapan şeyler uydurmaları üzücü

Barış Köksalan

Z yerine S,
V yerine F ve W,
K yerine Q,
her kelimenin arasına bir H,
gereksiz X kullanımı... ve daha sayamayacağım bir sürü şey... artık şu işe bir DUR demek gerek miyor mu?
ya da onların da anlayacağı dille:
"qullanmain kardeshim bööle harflei, sıchmain trkchenin icine yaff!!!!"

Gülsüm Akarsu

eklemeden durabileceğimi sanmıyorum bir de şey var sewiorum kiee hayır hiç mi ders alınmamış Türkçe'de iki ünlü yan yana gelmez bu böyledir her şeyin sonunda bir kiee ekleme merakı nedir anlamıyorum hatta uyuz oluyorum sinir oluyorum düzgün yaz işte ne gereği var

Serhat Gökay

böyle bir grup açdıgınız için çok teşekkürler aptal konuşmalara örnek : oq, chileq, whisne , yha , bhen ,shen ,sufee , dadlu ... ve bir çok kelime bunları kullananlar insanmı diğe merak ediyorum (::

Onur Özdemir

Ellerinize sağlık arkadaşlar. Gerçekten çok güzel bir grub olmuş. Türkçe'miz Türkche olmaya başladı yavaş yavaş sizde Türk'seniz Türkçe'nin bozulmasına izin vermeyin. Saygılar...


Türkçe sözcük daarcığı bakımından oldukça zengin bir dil.75.000 sözcüğü bünyesinde barındıran dilimiz bu özelliğini keşfetmemizi bekliyor.Örneğin 'sensiz yapamam' diyebilmek için Almanca'da 6,Fransızca'da 7 kelime kullanmak gerekirken bizim 2 kelimede bunu anlatabilmemiz bu zenginliğin basit bir örneğidir.
Bizlerse bu zenginliğin çok az bir kısmını kullanıyoruz.Prof.ler ve akademik donanıma sahip bir çok insanımız günde sadece 500-600 sözcük kullanıyor; Türkçe olmayan birçok sözcükle birlikte.Normal bir insanın günlük hayatta kullandığı sözcük sayısı 100-150 civarında.Dilimizin sözcük zenginliğinin yanı sıra deyimler ve atasözleri açısından da büyük bir zenginliği bulunmakta.Bu konuda sözlüklerden yardım almalı ve kitap okuma alışkanlığı edinmeliyiz;birde dilimize gereken değeri vermeliyiz.

Bize fazlasıyla yeticek bir dilimiz varken başka dillerle uğraşmak,dilimizi özentilerimiz uğruna feda etmek;marifet değil olsa olsa basitliktir!...